Taiwan gov’t releases booklet on Hoklo romanization

Taiwan’s Ministry of Procrastination Education has finally released a handbook on the use of romanization for Taiwanese: “Táiw?n M?nnány? Luóm?zì p?ny?n f?ng’àn sh?yòng sh?ucè” (??????????????????).

Most of the pages in this are devoted to a list of the syllables of Taiwanese. Without counting tones Taiwanese has nearly twice as many unique syllables as Mandarin (797 vs. about 410, respectively).

Here’s the list of Taiwanese syllables, as given in Taiwan’s current official romanization system for Hoklo:

a, ah, ai, ainn, ak, am, an, ang, ann, ap, at, au, ba, bah, bai, bak, ban, bang, bat, bau, be, beh, bi, bian, biat, biau, bih, bik, bin, bing, bio, bit, biu, bo, bok, bong, boo, bu, bua, buah, buan, buat, bue, bueh, bui, bun, but, e, eh, enn, ga, gai, gak, gam, gan, gang, gau, ge, gi, gia, giah, giam, gian, giang, giap, giat, giau, gik, gim, gin, ging, gio, gioh, giok, giong, giu, go, gok, gong, goo, gu, gua, guan, guat, gue, gueh, gui, ha, hah, hai, hainn, hak, ham, han, hang, hann, hannh, hap, hat, hau, he, heh, henn, hennh, hi, hia, hiah, hiam, hian, hiang, hiann, hiannh, hiap, hiat, hiau, hiauh, hik, him, hin, hing, hinn, hio, hioh, hiok, hiong, hip, hit, hiu, hiunn, hiunnh, hm, hmh, hng, hngh, ho, hoh, hok, hong, honn, honnh, hoo, hu, hua, huah, huai, huainn, huan, huann, huat, hue, hueh, hui, hun, hut, i, ia, iah, iam, ian, iang, iann, iap, iat, iau, iaunn, ik, im, in, ing, inn, io, ioh, iok, iong, ip, it, iu, iunn, ji, jia, jiam, jian, jiang, jiap, jiat, jiau, jim, jin, jio, jiok, jiong, jip, jit, jiu, ju, juah, jue, jun, ka, kah, kai, kainn, kak, kam, kan, kang, kann, kap, kat, kau, kauh, ke, keh, kenn, kha, khah, khai, khainn, khak, kham, khan, khang, khann, khap, khat, khau, khe, kheh, khenn, khennh, khi, khia, khiah, khiak, khiam, khian, khiang, khiap, khiat, khiau, khiauh, khih, khik, khim, khin, khing, khinn, khio, khioh, khiok, khiong, khip, khit, khiu, khiunn, khng, kho, khok, khong, khoo, khu, khua, khuah, khuai, khuan, khuann, khuat, khue, khueh, khuh, khui, khun, khut, ki, kia, kiah, kiam, kian, kiann, kiap, kiat, kiau, kik, kim, kin, king, kinn, kio, kioh, kiok, kiong, kip, kit, kiu, kiunn, kng, ko, koh, kok, kong, konn, koo, ku, kua, kuah, kuai, kuainn, kuan, kuann, kuat, kue, kueh, kui, kun, kut, la, lah, lai, lak, lam, lan, lang, lap, lat, lau, lauh, le, leh, li, liah, liam, lian, liang, liap, liat, liau, lih, lik, lim, lin, ling, lio, lioh, liok, liong, lip, liu, lo, loh, lok, long, loo, lu, lua, luah, luan, luat, lue, lui, lun, lut, m, ma, mai, mau, mauh, me, meh, mi, mia, miau, mih, mng, moo, mooh, mua, mui, na, nah, nai, nau, nauh, ne, neh, ng, nga, ngai, ngau, nge, ngeh, ngia, ngiau, ngiauh, ngoo, ni, nia, niau, nih, niu, nng, noo, nua, o, oh, ok, om, ong, onn, oo, pa, pah, pai, pak, pan, pang, pat, pau, pe, peh, penn, pha, phah, phai, phainn, phak, phan, phang, phann, phau, phauh, phe, phenn, phi, phiah, phiak, phian, phiang, phiann, phiat, phiau, phih, phik, phin, phing, phinn, phio, phit, phngh, pho, phoh, phok, phong, phoo, phu, phua, phuah, phuan, phuann, phuat, phue, phueh, phuh, phui, phun, phut, pi, piah, piak, pian, piang, piann, piat, piau, pih, pik, pin, ping, pinn, pio, pit, piu, png, po, poh, pok, pong, poo, pu, pua, puah, puan, puann, puat, pue, pueh, puh, pui, pun, put, sa, sah, sai, sak, sam, san, sang, sann, sannh, sap, sat, sau, se, seh, senn, si, sia, siah, siak, siam, sian, siang, siann, siap, siat, siau, sih, sik, sim, sin, sing, sinn, sio, sioh, siok, siong, sip, sit, siu, siunn, sng, sngh, so, soh, sok, som, song, soo, su, sua, suah, suai, suainn, suan, suann, suat, sue, sueh, suh, sui, sun, sut, ta, tah, tai, tainn, tak, tam, tan, tang, tann, tap, tat, tau, tauh, te, teh, tenn, tha, thah, thai, thak, tham, than, thang, thann, thap, that, thau, the, theh, thenn, thi, thiah, thiam, thian, thiann, thiap, thiat, thiau, thih, thik, thim, thin, thing, thinn, thio, thiok, thiong, thiu, thng, tho, thoh, thok, thong, thoo, thu, thua, thuah, thuan, thuann, thuat, thuh, thui, thun, thut, ti, tia, tiah, tiak, tiam, tian, tiann, tiap, tiat, tiau, tih, tik, tim, tin, ting, tinn, tinnh, tio, tioh, tiok, tiong, tit, tiu, tiuh, tiunn, tng, to, toh, tok, tom, tong, too, tsa, tsah, tsai, tsainn, tsak, tsam, tsan, tsang, tsann, tsap, tsat, tsau, tse, tseh, tsenn, tsha, tshah, tshai, tshak, tsham, tshan, tshang, tshann, tshap, tshat, tshau, tshauh, tshe, tsheh, tshenn, tshi, tshia, tshiah, tshiak, tshiam, tshian, tshiang, tshiann, tshiap, tshiat, tshiau, tshih, tshik, tshim, tshin, tshing, tshinn, tshio, tshioh, tshiok, tshiong, tship, tshit, tshiu, tshiunn, tshng, tshngh, tsho, tshoh, tshok, tshong, tshoo, tshu, tshua, tshuah, tshuan, tshuang, tshuann, tshue, tshuh, tshui, tshun, tshut, tsi, tsia, tsiah, tsiam, tsian, tsiang, tsiann, tsiap, tsiat, tsiau, tsih, tsik, tsim, tsin, tsing, tsinn, tsio, tsioh, tsiok, tsiong, tsip, tsit, tsiu, tsiunn, tsng, tso, tsoh, tsok, tsong, tsoo, tsu, tsua, tsuah, tsuainn, tsuan, tsuann, tsuat, tsue, tsuh, tsui, tsun, tsut, tu, tua, tuan, tuann, tuat, tue, tuh, tui, tun, tut, u, ua, uah, uai, uainn, uan, uang, uann, uat, ue, ueh, uh, ui, un, ut

4 thoughts on “Taiwan gov’t releases booklet on Hoklo romanization

  1. Interesting! Please add an mp3 of you pronouncing all 797 syllables. Thank you.

    I’m sort of kidding about the mp3, but it is an interesting list. Thank you for rescuing it from that PDF.

    I was curious to know how many syllables there are if you include tones. I count 2213 syllables, tones included. That’s an average of a little under 3 tones per syllable. Don’t know if that includes tone sandhi. What are the figures for Mandarin?

    (Also: you have a typo on “eduation”).

    List of syllables with examples of each tone:
    (from the PDF)

    a ? ? ?
    ah ? ?
    ai ? ? ?
    ainn ?
    ak ?
    am ? ? ? ? ?
    an ? ? ? ân ?
    ang ? ? ? ?ng
    ann ? ? ?
    ap ? ?
    at at
    au ? ? ? ? ?
    ba ba ? b?
    bah ?
    bai bai ? ?
    bak ? ?
    ban ? ? ? ?
    bang ? bàng ? ?
    bat ? ?
    bau ? ?
    be ? ? ?
    beh ? ?
    bi ? ? ?
    bian ? ? ?
    biat ?
    biau ? ? ?
    bih bih ?
    bik ?
    bin ? ? ?
    bing ? ? ?
    bio ? ? ?
    bit ?
    biu ?
    bo ? ? ?
    bok ? ?
    bong ? ? bòng ? ?
    boo ? ? ?
    bu ? ? ?
    bua ?
    buah ? ?
    buan ?
    buat ?
    bue ? ? ?
    bueh ?
    bui ?
    bun ? bùn ? ?
    but ? ?
    e ? ? ? ? ?
    eh ? ?
    enn ? ?
    ga ? ?
    gai ? ?
    gak ?
    gam ? ? g?m
    gan ? gàn ? ?
    gang ?
    gau ?
    ge gè ? ?
    gi ? ? ?
    gia ?
    giah giah ?
    giam ? ? ?
    gian ? ? ? gi?n
    giang giang giàng gi?ng
    giap ? ?
    giat ? ?
    giau ?
    gik ?
    gim ? ? ?
    gin ? ? g?n
    ging ? ?
    gio gió ?
    gioh ?
    giok giok ?
    giong ?
    giu ? ?
    go ? ?
    gok ?
    gong gông ?
    goo ? ?
    gu ? ? ?
    gua ? ?
    guan ? ? ?
    guat ?
    gue ?
    gueh ?
    gui ? ?
    ha ? ? ? ?
    hah ? ?
    hai ? ? ? ?
    hainn ? ? ?
    hak hak ?
    ham ? ? hàm ? ?
    han ? ? ? ? ?
    hang ? hàng ? ?
    hann hánn hânn h?nn
    hannh hannh
    hap hap ?
    hat hat ?
    hau hau ? ? ? ?
    he ? ? ? ? ?
    heh ?
    henn hènn hênn
    hennh hennh
    hi ? ? ? ?
    hia ? ?
    hiah hiah ?
    hiam hiam ? ? ?
    hian ? ? ? ? ?
    hiang ? ? ?
    hiann ? ? ? ? ?
    hiannh hiannh
    hiap ?
    hiat ? ?
    hiau ? ? ?
    hiauh hiauh
    hik ? ?
    him ? ?
    hin hin ? ?
    hing ? ? ? ?
    hinn hinn hìnn ?
    hio hiô ?
    hioh ? ?
    hiok ?
    hiong ? ? ? ?
    hip ?
    hit ? hit?
    hiu ? ? hiù ?
    hiunn ?
    hiunnh hiu?nnh
    hm h? ?
    hmh hmh hm?h
    hng ? ? ? ?
    hngh hngh hn?gh
    ho ? ? ?
    hoh ?
    hok ? ?
    hong ? ? ? ? ?
    honn honn ? ?
    honnh honnh
    hoo ? ? ? ? ?
    hu ? ? ? ? ?
    hua ? ? ? ?
    huah ? hua?h
    huai ? ?
    huainn ?
    huan ? ? ? ? ?
    huann ? ? huânn hu?nn
    huat ? ?
    hue ? ? ? ? ?
    hueh ?
    hui ? ? ? ? ?
    hun ? ? ? ? ?
    hut ? ?
    i ? ? ? ? ?
    ia ? ? ? ? ?
    iah iah ?
    iam ? ? ? ?
    ian ? ? ? ?
    iang ? i?ng
    iann iann ? ? ? i?nn
    iap iap ?
    iat iat ?
    iau ? ? ? ? ?
    iaunn iaunn
    ik ? ?
    im ? ? ? ?
    in ? ? ? ? ?
    ing ? ? ? ? ?
    inn ? ? ? ? ?
    io ? ió ?
    ioh ? ?
    iok ? ?
    iong ? ? ? ? ?
    ip ip
    it ? ?
    iu ? ? ? ? ?
    iunn ? ? ? ?
    ji ? ? ?
    jia ? ?
    jiam ?
    jian ?
    jiang ?
    jiap ?
    jiat ?
    jiau ? ? ?
    jim ? ? ?
    jin ? ?
    jio ?
    jiok ? ?
    jiong ? ? ?
    jip ?
    jit ?
    jiu ?
    ju ? ? ?
    juah ?
    jue jûe ?
    jun ?
    ka ? ? ? ?
    kah ? ?
    kai ? ? ?
    kainn kainn kâinn
    kak ? ka?k
    kam ? ? ? ?
    kan ? ? ?
    kang ? ? ? ? ?
    kann ? ? ? kânn
    kap ?
    kat ?
    kau ? ? ? ? ?
    kauh ?
    ke ? ? ? ? ?
    keh ? ke?h
    kenn ? ? kènn
    kha ? ? ?
    khah ? ?
    khai ? ? ?
    khainn khainn kháinn
    khak ? kha?k
    kham ? ? ?
    khan ? ?
    khang ? ? ?
    khann ?
    khap khap ?
    khat khat
    khau khau ? ?
    khe ? ? ? khê
    kheh ? khe?h
    khenn ?
    khennh khe?nnh
    khi ? ? ? ? ?
    khia ? ? ?
    khiah ?
    khiak ?
    khiam ? ? ? ?
    khian ? ? ? ?
    khiang khiang khiàng
    khiap ?
    khiat khiat khia?t
    khiau ? ? ?
    khiauh khiauh
    khih ?
    khik ?
    khim ? ? ?
    khin ? khín ?
    khing ? ? ? ? ?
    khinn ?
    khio ? ?
    khioh ?
    khiok ?
    khiong ? ? ?
    khip ? khip?
    khit ? khit?
    khiu ? ? ? ?
    khiunn ? khi?nn
    khng ? ?
    kho ? ? ? ?
    khok ? kho?k
    khong ? ? ? ?
    khoo ? ? ?
    khu ? khû ?
    khua ? ? ?
    khuah ?
    khuai ?
    khuan ? ? ? ?
    khuann ? ? ?
    khuat ?
    khue ? ? ?
    khueh ?
    khuh khuh
    khui ? khuí ?
    khun ? ? ? khûn
    khut ? ?
    ki ? ? ? ? ?
    kia ? ? ?
    kiah ?
    kiam ? ? ? ?
    kian ? ? ? ?
    kiann ? ? ? ? ?
    kiap ?
    kiat ? ?
    kiau ? ? ? ki?u
    kik ? ?
    kim ? ? ? ?
    kin ? ? kìn ?
    king ? ? ? ? ?
    kinn ? ? ?
    kio ? ? ?
    kioh ?
    kiok ? ?
    kiong ? ? ? ?
    kip ? ?
    kit kit?
    kiu ? ? ? ? ?
    kiunn ?
    kng ? ? ?
    ko ? ? ? kô k?
    koh ?
    kok ? ?
    kong ? ? ? ?
    konn ?
    koo ? ? ? ? ?
    ku ? ? ? ?
    kua ? ? ? ku?
    kuah ?
    kuai ? ? ?
    kuainn ? ? ?
    kuan ? ? ? ? ?
    kuann ? ? ? ?
    kuat ?
    kue ? ? ?
    kueh ?
    kui ? ? ? ? ?
    kun ? ? ? ? ?
    kut ? ?
    la ? ? l?
    lah ? ?
    lai ? ?
    lak ? ?
    lam ? ? làm ? ?
    lan lan ? ? ?
    lang ? láng làng ? ?
    lap ? ?
    lat ?
    lau ? ? ? ?
    lauh ?
    le le ? lè ? ?
    leh ? ?
    li ? ? lì ? ?
    liah ? ?
    liam ? liám ? ? ?
    lian ? ? ? ?
    liang liang liáng ? ?
    liap ? ?
    liat ?
    liau ? liàu ? ?
    lih ?
    lik ? ?
    lim ? lím ? l?m
    lin lin ? lìn ? ?
    ling ? ? lìng ? ?
    lio lió liô li?
    lioh ?
    liok liok ?
    liong ? liòng ? ?
    lip ?
    liu ? ? liù ? ?
    lo ? ? ?? ? l?
    loh ? ?
    lok ? ?
    long ? ? ? ? ?
    loo ? ? ?
    lu lu ? lù iû ?
    lua ? ?
    luah luah ?
    luan ? ? ?
    luat ?
    lue luê ?
    lui lui ? lùi ? ?
    lun ? lún ? ?
    lut lut ?
    m ? ? ?
    ma ? ? mà ? ?
    mai mai ? mài ?
    mau mau ? ?
    mauh mauh
    me me ? ? ?
    meh ? ?
    mi ? ? ? ?
    mia ? ?
    miau ?
    mih mih ?
    mng m?g ? ?
    moo ? ? ? ?
    mooh mooh ?
    mua ? ? ? ?
    mui ? ?
    na ? ? ? ?
    nah nah
    nai nai ? ?
    nau ? ?
    nauh ?
    ne ? nê
    neh ?
    ng ? ? ? ? n?g
    nga ?
    ngai ?
    ngau ngâu ?
    nge ngé ?
    ngeh ? ?
    ngia ?
    ngiau ? ?
    ngiauh ngiauh ngia?uh
    ngoo ? ? ?
    ni ? ? ? n?
    nia ? ? ni?
    niau ? ?
    nih nih
    niu ? ? ?
    nng nng ? n?g nn?g ?
    noo ? ?
    nua nuá nuà ? ?
    o ? ? ?
    oh oh ?
    ok ?
    om ? ?m
    ong ? ? ? ?
    onn onn ?
    oo ? ? ? ?
    pa ? ? ? ? ?
    pah ?
    pai ? ? ? ? ?
    pak ? ?
    pan ? ? ? ?
    pang ? ? ? ?
    pat ? ?
    pau ? ? ? p?u
    pe ? ? ? ? ?
    peh ? ?
    penn ? ? ? ?
    pha ? ? ?
    phah ?
    phai ?
    phainn ? ?
    phak ? ?
    phan ? ?
    phang ? ? ? ? ?
    phann ? ph?nn
    phau ? ? ? ?
    phauh ?
    phe ? phé ? ?
    phenn phenn ? ?
    phi ? ? ? ? ?
    phiah ? ?
    phiak phiak phia?k
    phian ? ? phiân
    phiang phiang phi?ng
    phiann phiann phiánn ?
    phiat ?
    phiau ? ? ?
    phih phih phih?
    phik ?
    phin ? phîn ?
    phing ? ? ? ?
    phinn ? ? ? ?
    phio ? ?
    phit ?
    phngh phngh
    pho ? ? ? ?
    phoh ?
    phok ? ?
    phong ? ? ? ? ?
    phoo ? ? ? ? ?
    phu phú ? ph?
    phua ?
    phuah ? phua?h
    phuan ? ? ?
    phuann ? ? ?
    phuat ?
    phue ? phué ? ? ?
    phueh ?
    phuh phu?h
    phui ? ?
    phun ? phún ? ?
    phut phut phu?t
    pi ? ? ? ? ?
    piah ?
    piak piak pia?k
    pian ? ? ? ?
    piang piàng pi?ng
    piann piann ? ? ?
    piat piat ?
    piau ? ?
    pih ?
    pik ? ?
    pin ? ? ? ?
    ping ? ? ? ? ?
    pinn ? ? ? ?
    pio ? ? ?
    pit ? ?
    piu ?
    png ? ? ?
    po ? ? ? ? ?
    poh poh ?
    pok ? ?
    pong ? ? ? ?
    poo ? ? ? ? ?
    pu pu ? ? ?
    pua ?
    puah ? ?
    puan ? ? ? ?
    puann ? ? ? ? ?
    puat ? ?
    pue ? pué ? ? ?
    pueh ? ?
    puh ?
    pui ? ? ?
    pun ? ? ? ? ?
    put ? ?
    sa ? ? sà
    sah ? sa?h
    sai ? ? ? sâi ?
    sak sak
    sam ? ? sàm sâm
    san ? ? ?
    sang ? sáng ?
    sann ?
    sannh ?
    sap ?
    sat ?
    sau sau ?
    se ? ? ? ?
    seh ? ?
    senn ? ? ?
    si ? ? ? ? ?
    sia ? ? ? ? ?
    siah ? ?
    siak ?
    siam ? ? ? ?
    sian ? ? ? ? ?
    siang ? siáng siàng siâng ?
    siann ? ? ? ? ?
    siap ? ?
    siat ? ?
    siau ? ? ? siâu ?
    sih ? ?
    sik ? ?
    sim ? ? sìm ? ?
    sin ? ? ? ?
    sing ? ? ? ? ?
    sinn ? ? ?
    sio ? ? siô
    sioh ? sio?h
    siok ? ?
    siong ? ? ? ? ?
    sip ? ?
    sit ? ?
    siu ? ? ? ? ?
    siunn ? ? ? siûnn ?
    sng ? ? ? ?
    sngh sngh
    so ? ? ? ? ?
    soh ?
    sok ?
    som ?
    song ? ? ? sông
    soo ? ? ?
    su ? ? ? ? ?
    sua ? ? ?
    suah ?
    suai ?
    suainn ?
    suan ? ? ? ? su?n
    suann ? ? ?
    suat ?
    sue ? ? ? ?
    sueh ?
    suh suh
    sui ? ? ? ? ?
    sun ? ? ? ? ?
    sut ? ?
    ta ? ? ?
    tah ? ?
    tai ? ? ? ? ?
    tainn tainn táinn
    tak ? ?
    tam ? ? tàm ? ?
    tan ? ? ? ? ?
    tang ? ? ? ? ?
    tann ? ? ? ? ?
    tap ? ?
    tat tat ?
    tau ? ? ? ? ?
    tauh ? ?
    te ? ? ? ? ?
    teh ?
    tenn ? ? ?
    tha thà
    thah ? ?
    thai ? ? ? ? ?
    thak ? ?
    tham ? ? ? th?m
    than ? ? ? ?
    thang ? ? thàng ?
    thann ? ?
    thap ?
    that ?
    thau ? ? ? ? th?u
    the ? ? ? ? ?
    theh ? ?
    thenn ? thênn
    thi ? ? ? ? ?
    thiah ?
    thiam ? ? ?
    thian ? ?
    thiann ? ? ? thi?nn
    thiap ? ?
    thiat ?
    thiau ? thiáu ? ? ?
    thih ? ?
    thik ? ?
    thim ?
    thin ? thîn th?n
    thing ? ? ? ?
    thinn ? th?nn
    thio ? ? ?
    thiok ?
    thiong ? ? ? ?
    thiu ? ?
    thng ? ? ? thn?g
    tho ? ? ? ?
    thoh ? tho?h
    thok ? ?
    thong ? ? ? th?ng
    thoo ? ? ?
    thu ?
    thua ? ?
    thuah ?
    thuan ?
    thuann ? thuánn ?
    thuat ?
    thuh ?
    thui ? ? ? ?
    thun ? thún ? ?
    thut ? ?
    ti ? ? ? ? ?
    tia ?
    tiah ? ?
    tiak tiak tia?k
    tiam ? ? ? tiâm ?
    tian ? ? ? ?
    tiann ? ? ?
    tiap ? ?
    tiat ? ?
    tiau ? ? ? ?
    tih ? tih?
    tik ? ?
    tim tìm ? t?m
    tin ? ? ? ? ?
    ting ? ? ? ? ?
    tinn ? ? t?nn
    tinnh tin? nh
    tio ? ? ?
    tioh tioh ?
    tiok ? ?
    tiong ? ? ? ? ?
    tit ? ?
    tiu ? ? ? ? ?
    tiuh ?
    tiunn ? ? ? ? ?
    tng ? ? ? ? ?
    to ? ? ? ? ?
    toh ? ?
    tok ? ?
    tom tôm
    tong ? ? ? ? ?
    too ? ? ? ? ?
    tsa ? ? ?
    tsah ? ?
    tsai ? ? ? ? ?
    tsainn ?
    tsak ? tsa?k
    tsam ? ? tsàm ?
    tsan ? ? ? ? ?
    tsang ? ? ? ?
    tsann tsánn ts?nn
    tsap ?
    tsat ? ?
    tsau ? ? ? ? ?
    tse ? ? ? ? ?
    tseh ? ?
    tsenn ? ? ? ts?nn
    tsha ? ? ? ?
    tshah ?
    tshai ? ? ? ? ?
    tshak tshak ?
    tsham ? ? ? ?
    tshan ? ? ?
    tshang ? tsháng ?
    tshann tshánn ?
    tshap ? tsha?p
    tshat ? ?
    tshau ? ? ?
    tshauh tsha?uh
    tshe ? ? ? ? ?
    tsheh ?
    tshenn ? ? tshènn
    tshi ? ? ? ? ?
    tshia ? ?
    tshiah ?
    tshiak tshia?k
    tshiam ? ?
    tshian ? ? ?
    tshiang tshiáng ? ? tshi?ng
    tshiann tshiann ? ? ?
    tshiap ?
    tshiat ?
    tshiau ? ? tshiâu
    tshih tshih tshih?
    tshik ? tshik?
    tshim ? tshím
    tshin ? ?
    tshing ? ? ? ? ?
    tshinn ? ? tshînn
    tshio tshio ? ?
    tshioh ? ?
    tshiok ? tshio?k
    tshiong ? ?
    tship ?
    tshit ?
    tshiu ? ? ? ?
    tshiunn ? ? ? ? ?
    tshng ? ? ? ?
    tshngh ? tshn?gh
    tsho ? ? ?
    tshoh tshoh
    tshok ? ?
    tshong ? ? ? ?
    tshoo ? ? ?
    tshu ? ? ? tsh?
    tshua ? ?
    tshuah ? ?
    tshuan ? ? ? tshuân
    tshuang ?
    tshuann tshuann ?
    tshue ? ? ? ?
    tshuh tshuh tshu?h
    tshui ? ? ?
    tshun ? ? ? ? tsh?n
    tshut ?
    tsi ? ? ? ? ?
    tsia ? ? ? ?
    tsiah ? ?
    tsiam ? ? ? ?
    tsian ? ? ? ? ?
    tsiang ? ? ?
    tsiann ? ? ? ? tsi?nn
    tsiap ? ?
    tsiat ? ?
    tsiau ? ? ? ?
    tsih ? ?
    tsik ? ?
    tsim ? ? ? ?
    tsin ? ? ? ? ?
    tsing ? ? ? ? ?
    tsinn ? tsínn ? ? ?
    tsio ? ? ?
    tsioh ? ?
    tsiok ?
    tsiong ? ? ? ? ?
    tsip ? ?
    tsit ? ?
    tsiu ? ? ? ?
    tsiunn ? ? ? ?
    tsng ? ? ? ? ?
    tso ? ? ? ? ?
    tsoh ?
    tsok ? ?
    tsong ? ? ? ? ?
    tsoo ? ? ?
    tsu ? ? ? ? ?
    tsua ? ? ?
    tsuah ? ?
    tsuainn ?
    tsuan ? ? ? ? tsu?n
    tsuann ? ? ? ? ?
    tsuat ?
    tsue ? ?
    tsuh tsuh
    tsui ? ? ? tsuî tsu?
    tsun ? ? ? ? ?
    tsut ? ?
    tu ? ? ? ? t?
    tua ? ?
    tuan ? ? ? ?
    tuann ? ? ? ?
    tuat tuat ?
    tue ? ? ?
    tuh ? ?
    tui ? ? ? ?
    tun ? ? ? ? ?
    tut ?
    u ? ? ù ? ?
    ua ? ? ?
    uah ?
    uai ?
    uainn uáinn
    uan ? ? ? ? ?
    uang uang
    uann ? ? ? ?
    uat ? ?
    ue ? ? ? ? ?
    ueh ?
    uh uh
    ui ? ? ? ? ?
    un ? ? ? ? ?
    ut ?

  2. an mp3 of you pronouncing all 797 syllables

    Alas, my Taiwanese sucks. My mother-in-law, however, is not only a native speaker but a sometime teacher of the language. Perhaps I can get her in front of a microphone one day.

    I was curious to know how many syllables there are if you include tones. I count 2213 syllables, tones included. That’s an average of a little under 3 tones per syllable. Don’t know if that includes tone sandhi.

    Probably not.

    What are the figures for Mandarin?

    I can’t remember the number or where I saw it. If I recall correctly, it’s around 1,300. But that’s not counting instances of the neutral tone, which I’m increasingly inclined to believe is the wrong approach.

    Also, expect more official releases about Taiwanese soon, including a list of 300 Chinese characters intended for use in writing Hoklo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>